ABS Sensörü Ne İşe Yarar? – ABS Sensörü Temizliği Nasıl Yapılır?

ABS Sensörü Ne İşe Yarar ? – ABS Sensörü Temizliği Nasıl Yapılır?

Abs sensörü, günümüz teknolojisinde modern araçlarda bulunan gelişmiş bir sistemdir. aslında bildiğiniz basit bir manyetik motora benziyor. Aracınızın diski döndükçe boşluklar ve çıkıntılardan oluşan çark abs sisteminin üzerinde manyetik bir etki oluşturur. Bu manyetik etkiler belirli bir dalgaya neden olur. Bu dalga aralıklarını abs sistemi ölçerek sisteme bildiriyor, sistemde lastiklerin dönüp dönmediğini, kilitlenip kilitlenmediğini abs sensörü vasıtasıyla anlıyor.

Lastik durduğu zaman manyetik bir dalga oluşmuyor, eğer orda bir dalga varsa lastiğin döndüğünü anlıyor. Ayrıca bu sistem çekiş kontrol ünitelerininde en önemli unsurlarından birisidir. Çünkü çekiş kontrol sistemleri bir tekerliğiniz boşa dönüyor diğer tekerleğiniz duruyorsa o tekerin patinaja düştüğünü bu şekilde anlayarak ordaki tekere fren yaptırıp diğer tekerleğe çekişi arttırarak çekiş kontrolün daha düzgün yapılmasını sağlıyor.

Abs sensörü bu gibi durumlarda kullanıldığı için temizliği bakımı eğer sorunluysa değişimi önemli olan bir parçadır. Günümüz araçlarında özellikle çekiş kontrol sistemi, Esp sistemleri hep bu abs sensöründen gelen veriler üzerinden çalışır. Bu nedenle dikkate alınıp temizliğinin ve hatta sağlamlığının kontrol edilerek korunması gereken önemli bir sensördür.

Aracınızın abs sensörleri uzun süredir değişmediyse fren balatınızdan oluşan tozlar, yoldaki kalıntılara ve kirlere maruz kalacağından dolayı abs sensörünüzün bozulması yada uyarı lambasının yanmasına neden olabilir. Bu sensörlerin belirlenen aralarda temizlenmesi, kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi önemlidir.

ABS sensörününüzde oluşacak bir arıza yada kirlere maruz kalması sonucu aracınızın gösterge panelinde ABS ışığının yanmasına sebep olur. Buna ek olarak aracınızla seyir halindeyken kaygan zemin üzerinde önemli bir performans ve çekiş kaybı hissedebilirsiniz.

  • Aracınızın gösterge panelinde ABS, ESP ışıklarından biri yanar
  • Aracın normal fren mesafesinin uzaması,
  • ABS sensörü arızalı olması durumunda hatalı sinyaller gönderir ve ECM aracınızın kaydığını düşünebilir. Bu durumda frene bastığınızda pompala olabilir,
  • Islak ve kaygan yollarda aracın kayması veya savrulması,
  • Seyir halindeyken frene bastığınızda aracınızda çekme olabilir,
  • OBD sisteminde hafızaya kaydedilen arıza kodu,
  • Cruise Control (Hız Sabitleyici) devre dışı kalması.

ABS Sensörü Nasıl Temizlenir – Nasıl Değiştirilir?

ABS Sensörü Temizliği Nasıl Yapılır?

Abs sensörünün değişimi için yapılması gerekenler;

Aracınızın tekerinde bulunan bijon somunlaru hafifçe gevşetin

Araç lift yardımıyla yada krikoyla kaldırın

Aracınızı kaldırdıktan sonra tekerlerini sökün

Abs sensörüne bağlı olan kablolarda oluşan bir kopma yada eziklik olup olmadığını kontrol edin

Abs sensörü vidasını sökerek sensörü çıkarın

Abs sensörünü çıkardıktan sonra üzerinde varsa demir tozlar, kir pas gibi bunları güzelce temizleyin. Özel sıvılar ve sprey yardımıylada abs sensörü temizliğini yapabilirsiniz.

Söktüğünüz tüm parçaları aynı şekilde yerine takarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

İyi yolculuklar dileriz…

 

ABS sebsörü Nasıl Değiştirilir?ABS Sensörü Arıza BelirtileriABS Sensörü ArızasıABS Sensörü Nasıl Temizlenir?ABS sensörü Temizliği Nasıl Yapılır ?ABS Seönsörü Ne İşe Yarar ?
Comments (0)
Add Comment