Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Chip Tuning Zararları Neler?

0

Chip Tuning Zararları Neler? bununla alakalı bir çok görüş ve birçok makale yazıldı çizildi. Düşük hacimli motorların üretilmesiyle birlikte Chip Tuning yaptırmak isteyenlerin sayısı günden güne artmaya başladı. Peki gerçekten chip tuning yaptırmak aracınıza zarar veriyor mu? Gelin hep beraber inceleyelim.

Chip Tuning firmaları turbo beslemeli araçlarda ciddi manada yakıt tasarrufunun yanısıra aracınızda ciddi performans artışının olacağını iddia etmektedirler, peki gerçekten böylemi?

Chip Tuning Nedir?

Öncelikle modern araçlar ECU adı verilen beyin sistemi ile çalışmaktadır. Aracınızın gaz pedalına basmanızla birlikte bir çok sensörün gönderdiği veri motorunuzun beynine gönderilir ve bu sayede optimum sürüş ve hareket sağlanır. Ecu yani motorunuzun beyni bir çok ayarlamayı beraberinde getirir, bunlardan bazıları enjektöre püskürtme zamanlaması, hava ile yakıtın karışımı, turbonuzun basınç ayarı ve subapların açık kalma süresi gibi bir çok ayarı beraberinde getirir.

İşte tamda arabanın beynine yani Ecu sistemine müdahale edililir ve namı değer Chip Tuning işlemi gerçekleştirilir. Burda aracınızın normal fabrika çıkış verilerini değiştirerek daha yüksek oranlara çıkarılır. Aracınızın chip tuning yapılmadan önceki beygir ve tork gücünü motor beyni çıkarılıp özel yazılımlarla programlanır ve artış bu şekilde gerçekleştirilir. Genel manada obd portu üzerinden bu işlem uygulanmaz ve sökülmesi gerekir.

Chip Tuning Zararlı Mı?





Chip Tuning Zararları Neler sorusuna cevap verecek olursak. Şöyle düşünebilirsiniz genelde otomobil üreticileri motor’da bulunan bloğu farklı beygir ve tork’larda yine farklı araçlarda satışa sunmaktadır. Mesela Volkswagen’in en çok rağbet gören 1.4 TSI motoru 122 HP ve 150 HP olarak sunulmakta ve satılmaktadır. Dolayısıyla iki farklı güç var elimizde ancak bu güçlerin hepsi aynı motorun bloğunda üretiliyor.

Genel manada chip tuning yaptırıldığında düşük güç motorlarda üreticinin sunmuş olduğu güç deperi yüksek otomobilinin motorlarıyla aynı seviyeye çıkacağı düşünülür. Fakat düşünüldüğü kadar kolay bir işlem değildir. Yine TSI motorundan örneklendirecek olursak; 1.4 122 HP ünitenin turbosu, intercooler’i 150 HP’ye göre güç manasında daha düşüktür. Bu durumda chip tuning yazılımının aracınıza uygulanmasıyla birlikte turbonuzda güç artışı olmakla birlikte daha fazla ağır bir yük altında çalışmak zorunda kalacak ve turbonuzun ömrünün kısalmasına neden oalcaktır.

Otomobil üreticileri aracınızın motoruna güç değerleri olarak en uyumlu parçaları entegre etmektedirler ve yapılan işlem sonrasında yani yazılımla güç artışı sonrasında oluşacak (şanzıman, aks. vs) gibi aracınızda arızalara yol açabilmektedir.

Chip Tuning Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı?

Yine en çok sorulan sorulardan birisi olan Chip Tuning uygulanması araçların yakıt performansına yansımaktamıdır şeklindedir. Çok yüksek değerlerde performansa dayalı yapılmayan yazılım işlemlerinde aracınızın tork gücünde hatrı sayılır bir artış olacağından otomobiliniz daha düşük ve verimli devirlerde yüksek güç üretir. Özellikle ara hızlanmalarda oluşan az yakıt ihtiyacı olan motorun yakıt tüketiminide düşürmüş olur.

Aracınıza uygulayacağınız chip tuning uygulaması ile birlikte aracınızın yakıt tüketiminde düşüş sağlanacaktır fakat bu %5-10 sevilerinde olmakla birlikte aracı normal şartlarda kullanmanız durumunda oluşacaktır. Çok agrasif araç sürücüsüyseniz ki chip tuning yaptıranlar genelde araçlarının performansının artması yönünde yaptırdıkarı için bu yakıt tasarrufunuda sağlayamayacaklardır.

Aracınızın turbosunun yazılım sonrası ağır yük altında çalışacağını söylemiştik. Bu nedenle normal periyodik bakımlarının yani yağ değişiminin normal süreçten daha erken zamanda yaptırmanız aracınızın motorunun ömrü açısından önemldir.

Chip Tuning Sadece Turbolu Motorlara Mı Yapılır?

Turbo sistemli bir aracın pistonlarda oluşan vakum gücü etkisiyle oluşan egzoz gazı, turbo içerisinde bulunan türbinleri döndürerek motorda bulunan hacimden daha fazla hava çekmesini sağlar. Ancak Atmosferik motorlar pistonların uygulamış olduğu vakum kuvveti ile havayı çeker. Dolayısıyla turbo beslemeli çalışan otomobil motorlarının daha az hacimlerde daha yüksek beygir üretmesine olanak sağlar.

Yapılan Chip Tuning yazılım ile birlikte turbo açılışının daha erkene alınması, turbo basınç değerinin yükseltilmesi gibi değerlere uygulama yapıldığından dolayı turbo benzin ve dizel ciddi manada gözle görülebillir değerler hissedilebilir. Ancak atmosferik motorla çalışan otomobillerde bu artış hissedilemeyecek kadar az olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.