Karter Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nasıl Anlaşılır?
Karter Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nasıl Anlaşılır? sorularınıza detaylı olarak bu makalemizde yer veriyoruz. Aracın önemli bir parçalarından olup, istisnasız tüm araçlarda bulunan parçalardan biriside karterdir. Araçlara göre iki farklı şekilde karter türleri görülebilir.
Bunlardan birisi düz diğeri ise boğazlı diye tabir edilen karter türleridir. Peki bu araçta bulunan Karterin görevi nedir?, Herkesin anlayabileceği şekilde ve kısaca cevaplamak gerekirse aracınızın motorunun yağının depolandığı alandır. Aracınızda bulunan karterin dip kısmında bir yağ tenekesi bulunur ve motorun sağlıklı bir şekilde yağlanabilmesi için yağ bu hazne içerisinde koyulur. Kısaca aracınızın yağ deposu niteliğindedir.
Karter aracınızın genel itibariyle alt kısmında yani motorun alt tarafında bulunur. Karter‘de bulunan yağın yağ pompası aracılığıyla motorunuza iletilir ve motor içerisindeki parçaların düzenli ve sorunsuz bir şekilde yağlanması sağlanır.
Daha fazla mesaj
Yüksek hızda ve yüksek ısıda çalışan motorunuzun karterde bulunan yağ aracılığıyla motorunuzun soğuması ve sürtünmeler engellenir. Karetere inen yağ orada muhafaza olunur ve yağ hem soğur hemde yağın dinlenmesine karter katkıda bulunur. Buna ek olaraktan aracınızın alt kısmının karterle kapatılması motorunuza ulaşabilecek yabancı cisimlerden korur.
Karter Arızasını Nasıl Anlarız? Ne yapmak Gerekir?
Karter, aracınızın altında bulunduğundan dolayı, kasislerde hızlı geçtiğinizde, yolların bozuk olması durumda, taşlık bölgelerde, çukurlar, lögar kapaklarının yüksek olması vs vs gibi bir çok durumda aracınızın altına buralara vurmanız durumunda aracınızın yağ deposu yani karteri delinebilir.
Karterinizin delinmesi sonucu eğer ufak bir delikse zamanla yıpranmalara neden olabilir. Bu gibi durumlarda karterden yağ damladığı gözlemlenebilir. Eğer başınıza bu gibi bir durum geldiyse, aracınızı kullanmadan sanayiye götürmenizi hatta direkt aracı kenara çekip ustanızı çağırmanızı tavsiye ederiz.
Mevcut karterinizin değişmesi gerekirse, karter değişimi sonrasında sorununuz ortadan kalkacaktır. Ancak aracınızı sağa çekmeyip kullanmaya devam ederseniz sadece karter değil büyük ihtimal motorunuzuda değiştirmek zorunda kalacaksınız.
Her yağ damlası karterin delindiğine işaret etmez, örnek; karterde bulunan contaların deformasyona uğraması sonucu karterinizden yağ sızabilir. Bu durumda karterinizin contasını değiştirtmeniz yeterli olacaktır.
Bu makalemiz’de Karter Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nasıl Anlaşılır? gibi sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Aracınızın gerek karterinde gerekse yağ kaçaklarıyla alakalı sou ve sorunlarınız varsa aşağıdaki yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Karter Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nasıl Anlaşılır?