Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Arabamın Plakası Düştü – Kayboldu – Çalındı Ne yapabilirim?

0

Arabamın Plakası Düştü – Kayboldu – Çalındı Ne yapabilirim? Plaka Kaybolursa Ne yapmalı

Hem ülkemizde hemde dünyanın bir çok yerinde çalıntı plaka ile işlenen suçlar hatrı sayılır düzeydedir. Aracınızın plakası çalınır veyahutta hareket halindeyken düşer ve kaybolursa bu durumda yapmanız gereken işlemler vardır. Peki bunların neler olduğunu biliyormusunuz?

Çalıntı yada kaybolmuş bir plaka problem teşkil edebileceğinden dolayı bununla alakalı olarak 2016 yılında yapılan düzenlemeler ile 1 yada 2 plakanızın çalınması durumunda çalınan plakanızı tekrar alamıyorsunuz. Bunun nedeni ise plaka tanıma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi adına yapılan bir uygulamadır. Plakanızı yenilemeniz gerekecektir ve bunu yapmanızla birlikte ikiz plaka diye adlandırılan karışıklık olmamış olacaktır.

Çalıntı veya kayıp plakayı bildirmeyene trafik para cezası uygulanacak. (96TL)

 

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

  • MADDE 1 – 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 43 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan 30 ibaresi 10 olarak değiştirilmiştir.
  • MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Tescil plakasının, birinin veya her ikisinin çalınması veya her ikisinin kaybolması halinde, aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşunca veya araç sahibinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca araca Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre yeni bir tescil plaka sıra numarası verilir.
  • MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. GEÇİCİ MADDE 11 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bir veya iki tescil plakası çalınmış ya da iki tescil plakası kayıp olarak bildirilmiş olan araçların plakaları, bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra araç sahibine yapılacak tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam grupları ile değiştirilir. Bu süre içerisinde tescil plakalarının bulunduğunun yazılı beyanı halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın sistemden çalıntı/kayıp şerhi kaldırılır.

 

Plakamı Nasıl Yenilerim

Aracın Plakası Düşerse Ne Yapılmalı?

Eskiden plaka zayi randevusu alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruluyordu. Şu an noterlik aracılığıyla gerçekleşiyor.

Gerekli Evraklar;

  • Nüfüs cüzdanı fotokopisi ve aslı
  • Tescil dosyası
  • Zorunlu trafik sigortasının fotokopisi
  • Trafik Tescil belgesi

Belgeleri düzenledikten sonra aracınızın plaka basım kağıdını alıp. Şöförler cemiyetinden plakanızı bastırabilirsiniz.

 

Plakanızın teki Kaybolduysa

Arabamın Plakası Düştü – Kayboldu – Çalındı Ne yapabilirim? Bazı sitelerde plaka bulan kişiler buralarda paylaşıyorlar. Sizlerde bu tarz sitelerden takip edebilirsiniz..

 

Dilekçe Örneği

TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE/…………………….

………………… TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜN de Adıma kayıtlı (isminizi buraya yazın) …../ —–/—– plaka sayılı aracımın Plakalarından tekini zayi etmiş bulunmaktayım, Yenisinin çıkartılarak verilmesini arz ederim. …/…/………

Marka : ———

Model: ————-

Motor No: ————-

Şasi No :—————–

A D R E S : Adı ve Soyadı (İmza)

 

Ayrıca bir önceki yazımız olan plakadan isim sorgulama işlemleriyle alakalı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.