Motor Arıza Lambası: Neden Yanar? | Nasıl Söndürülür? | Tam Rehber
Motor arıza lambası, değiştirilmesi gereken gevşemiş bir yakıt depo kapağı yüzünden yanabileceği gibi motor bileşenlerine zarar verebilecek ciddi bir sorun nedeniylede yanabilir. Motor arıza ışığı bazı araçların gösterge panelinde ‘’check engine’’ yazısı ile görülür. Motor ve bileşenlerini kontrol ettirin anlamına gelir.
Motor arıza lambası aracınızın motor sisteminde yanlış giden bir duruma istinaden yanar veya yanıp söner. Yanıp sönen bir motor arıza ışığı aracınızın motorunda ciddi bir sorun olduğunu gösterirken, sürekli yanan motor arıza ışığı ise daha az aciliyet gerektiren bir durumu işaret eder.
Motor arıza lambasının yanma nedenini bulmak kolaydır. Ne kadar çabuk sorunu çözerseniz ileride yaşanabilecek maddi ve manevi zararları en aza indirmiş olursunuz.
Daha fazla mesaj
Motor arıza lambanız yandığında;
Hızınızı azaltın, motor sesinde veya gücünde herhangi bir farklılık olup olmadığını kontrol edin. Ciddi bir sorun olup olmadığını anlamak için gösterge panelinizdeki düşük yağ basıncı veya hararet lambası gibi kırmızı yanan lambaları kontrol edin.
Motor arıza lambası ile birlikte bu kırmızı lambalar yanıyorsa, aracınızı en kısa sürede stop ettirmeli ve hareket ettirmemelisiniz. Bu durumda aracınızı sürmek büyük maddi sorunlara neden olabilir.
Motor arıza ışığı yandığında motor beyni bu diagnostic hata kodlarını kayıt altına alır. Siz yetkile servise gidip aracınızı arıza tespit cihazına bağlattığınızda bu arıza ışığının neden yandığını kesin öğrenmiş olursuınuz. Diyagnostik hata giderme kodları okunana kadar, arıza ışığının neden yandığını kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur.
Eğer servise gitmeden motor arıza lambasının neden yandığı konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederim.
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Motor arıza lambası bir çok nedenden dolayı yanabilir. Ben motor arıza ışığını en sık yanmasına neden olan durumlardan bahsedeceğim. Ana başlık olarak sıralamak gerekirse;
- Oksijen (Lambda) Sensörü
- Katalitik Konvertör
- MAF (Hava Akış Sensörü)
- Buji ve Buji Kabloları
- Egr Valfi
- Lpg Kalibrasyon Ayarı
- Yakıt Dolum Kapağı
Oksijen (O2) Sensörü (Lambda Sensörü)
Oksijen sensörü aracınızın egzoz sistemindeki yanmamış oksijen miktarını ölçer. Bu parçada yaşanabilecek herhangi bir arıza nedeniyle doğru ölçümler yapılamaz ve motor beyni arıza algılar. Bu nedenle gösterge panelinde motor arıza lambasını yakar.
Lambda sensörü arızalandığında aracınız doğru ölçümü yapamadığı için fazla yakıt yakarsınız. Ayrıca bu durum bujilere ve katalitik konvertöre zarar verebilir.
Katalitik Konvertör
Katalitik konvertör, zararlı karbon monoksiti karbon dioksite dönüştürerek çevremizi korumaya yardımcı olan parçadır. Arıza genellikle ihmal edilmiş bakımdan kaynaklanır.
Katalitik konvertörü arızalandığında aracınız araç muayenesi emisyon testinden büyük olasılıkla geçemez. Aracınızın performansı düşer ve yakıt tüketiminiz artar. Ayrıca motor yüksek sıcaklıkta çalışır. Bu parça arızalandığında motor arıza lambasını yakar.
Hava Akış Sensörü (MAF)
Maf yani Hava Akımı Sensörü, motorunuzu verimli bir şekilde çalışması için motora giren hava miktarını ölçer.
Bir motorun düzgün bir şekilde çalışması için, belirli miktarda hava-yakıt karışımına ihtiyacı vardır.
Aracın bilgisayarı, kütle hava akımı sensöründen motora gelen hava miktarını okur ve daha sonra uygun motor performansı için gereken doğru yakıt miktarını hesaplar.
Sensör bozulursa, motor ekleyecek doğru yakıt miktarını ayarlayamaz ve çekiş problemi, yakıt sarfiyatı vb. sorunlara neden olur. Motor beyni bu durumu size bildirmek içinde motor arıza ışığını yakar.
Buji ve Buji Kablosu
Bujiler, aracınızın motorunun ayrılmaz bir parçasıdır ve silindir içindeki hava ve yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlar. Bu sürekli ateşleme, arabanızı yol boyunca hareket ettiren durumdur.
Bujiler düzenli servislerle kontrol edilmez, gerektiğinde temizlenmez veya değiştirilmezse, motorda sorunlara neden olabilirler. Buji ve buji kablolarında sorun olduğununda aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası yanabilir.
Bujileri değiştirme zamanın geldiği aşağıdaki durumlardan anlaşılabilir.
- Motor rölantide stop etmesi
- Aracın ilk çalıştırmada zorluk
- Rölanti dalgalanması
- Yüksek yakıt tüketimi
- Performans düşüklüğü
Yukarıda saydığımız nedenlerden bir kaçını aracınızda yaşıyorsanız bujilerinizi kontrol etmenizi öneririm.
EGR Valfi
Egr valfi atılacak egzoz gazının bir miktarını devirdaim ederek temiz hava ile karıştırır ve zararlı gazların tekrar yanmasını sağlayarak, dışarıya daha az zararlı egzoz gazların atılmasına yardımcı olur.
EGR Valfi egsoz gazını devirdaim eden parçadır.Bu parçanın amacı atılan egsoz gazının bir miktarını temiz hava ile karıştırarak silindir içerisinde tekrar dönmesini sağlamaktadır. Kısaca egzoz gazının geçişini kontrol etmektedir.
Bu sistemde yaşanacak herhangi bir arıza sonucunda motor arıza lambası yanabilir.
Lpg Kalibrasyon Ayarı
Lpg dönüşümü yapılmış araçlarda çok sık karşılaşılan durumlardan biride motor arıza lambasının yanmasıdır. Montajı yapan kişiler bu durumun normal olduğunu aracınıza hiç bir zararın olmayacağını söylerler. Lütfen bu duruma itibar etmeyin. Doğru montajı ve kalibrasyon ayarı yapılmış bir LPG sistemi motor arıza lambasını yakmaması gerekir.
LPG’den kaynaklı arıza lambası yandığında, Katalitik Konvertör ve Oksijen Sensörünün farklı yakıt tüketimi değerlerini algıladığı anlaşılır. Bu durumda yukarıda bahsettiğimiz sorunlara neden olabilir.
Yakıt Dolum Kapağının Gevşek veya Kırık Olması
Yakıt dolum kapağı yakıt sistemini sızdırmaz hale getirir ve yakıt deposundaki basıncı korumaya yardımcı olur. Çok fazla karşılaşılmasada açık unutulan bir yakıt dolum kapağı motor arıza lambasının yanmasına neden olabilir. Yakıt dolumu yaptığınızda kontrol etmeyi unutmayın.
Teşekkürler
2013 model ford transit münübüs arac egr lambası ve partükül lambası yandı arac cekisden düstü tabi bu arada motur arza ısığıda yanıp sünmeye basladı tamirci gidip bilgisayara bağladı dediğim gibi egr ve partükül 3 ve 4 cü ısıtma buzileride arza gösterdi partükülü cıkarıp iptal edip egereyide formatla iptal etiler cekis simdilik düzeldi eksuzda duman fazla atmaya basladı ve motur arza ısığı sönmedi arza ısığı 3. ve 4 cü ısıtma bujilerinden olurmu veya aküler zayıflayıncada motur arza ısığı yanarmı