Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Trafik Sigortası Nedir?

0

Trafik sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet kısacası bütün motorlu karayolu taşıtları için devlet tarafından zorunlu yapılması zorunlu kılınan bir sigorta çeşididir. Yapılma amacı, kaza sonucunda araç ve üçüncü şahıslara gelebilecek zararlar için kişileri güvence altına almaktır. Karşı tarafın malına ve canına gelebilecek herhangi bir hasarda tarafların kabahat oranına bağlı olarak masrafları karşılamasını desteklemektedir.

 

Zorunlu trafik sigortasında her yıl belirlenen limitler vardır ve bunlar sürekli takip gerektirir. Takip yapılması dahilinde düzenli olarak her sene poliçe yenilenir ve bu bir kaza durumu olduğu zaman araç sahibine maddi kolaylıklar sağlamaktadır. Aynı zamanda araç trafik sigortası ile yine bir kaza durumunda karşı tarafında hastane masrafları, ölüm durumunda ise ölüm tazminatı ödenmesi zorunlu kılınmaktadır.

 

Bunlar yapılmadığı takdirde haciz, icra ve hapis gibi cezalar ile karşılaşılmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında düzenli primleri ödenen bir trafik sigortası ile tüm bu masrafları anlaşma yapılan sigorta şirketi tarafından karşılamaktadır.

 

Trafik sigortası neden zorunludur?

 

Trafik sigortası, trafikte bulunan her bir kişi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de ve dünyada zorunlu tutulan pek çok sigorta çeşidi gibi trafik sigortası da zorunlu tutuluyor. Bu zorunluluğunun sebeplerinden biri araç sahiplerinin veya sürücülerin karşı tarafla beraber aldığı sorumluluğu garantilemektir.

 

Trafik sigortası aynı zamanda maddi açıdan da bir rahatlık sağlamaktadır. Trafik esnasında küçük ya da büyük fark etmeden sürekli kaza olma olasılığı mevcuttur. Böyle bir durumda maddi açıdan hasar karşılamak kaçınılmaz olmaktadır. Trafik sigortası ile bu maddi hasarların bir güvencesi olması her iki taraf için de bir rahatlık sağlar.

 

Trafik sigortası hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgi, olası bir kazada maddi zararları alan zorun trafik sigortası sigorta sahibinin değil karşı tarafın hasarlarını karşılar. Kişinin kendi hasarlarını karşılayan sigorta çeşidi Kasko Sigortasıdır.

 

Trafik sigortasının kapsamı nedir?

 

Trafik sigortası, kazaya neden olan tarafın karşı tarafında bir hasar, zarar olmuş ise bunu karşılayan bir sigortadır. Bu masraflar kazayı yapan tarafın trafik sigortası poliçesi tarafından ödenmektedir.

Karşılanan hasarlar şu şekilde belirtilmektedir.

  • Trafik sigortası karşı tarafın zararını karşılamakla beraber kamuya ait mallara bir zarar geldiyse (elektrik direği, sokak lambası vs.) ve üçüncü kişilerin mallarına zararlar geldiyse (ev, ofis vs.) bu maddi hasarları karşılamaktadır.

 

  • Kaza durumunda sadece maddi hasarlar ortaya çıkmaz. Bedeni zararlar da ortaya çıkmaktadır. Kişilerde meydana gelen yaralanmaların tedavi masrafları trafik sigortası tarafından karşılanır.

 

  • Kaza durumunda bir ölüm yaşandıysa trafik sigortası tarafından ölüm, defin işlemlerinin masrafları karşılanmaktadır.

 

  • Kazadan bedeni zarar alan kişiler çalışamaz duruma geldiyse süreli veya süresiz bir şekilde çalışamaz duruma geldiyse bu noktada trafik sigortası devreye girmektedir. Kişi bu sebeplerden dolayı ekonomik durumunda bir sıkıntıya girecekse kazaya neden olan tarafın sigortası bu durumda ödeme yapmaktadır.

 

  • Kazada suçlu olmayan tarafa yine de suçlu olduğu düşünülüp dava açıldıysa bu davanın mahkeme ücretleri, avukat parası suçlanan kişinin trafik sigortası ile ödenmektedir.

 

Trafik sigortası neleri karşılamaz?

 

Trafik sigortası kaza anında ve sonrasında karşı tarafın haklarını, maddi hasarlarını güvenceye almaktadır. Fakat karşılamadığı birkaç şey mevcuttur. Bunlar,

 

  • Araç sahibi trafik kazasına karıştıysa ve suçluysa kendi aracının hasarlarını trafik sigortası karşılamamaktadır.
  • Araç eğer kullanılmadığı esnada bir kazaya karıştıysa, yani seyir halinde değilse, aracın neden olduğu zararlar sigorta kapsamı dışında değildir.
  • Kazaya karışan araca bağlı bir gelir varsa ve bu gelir kaza yüzünden duracaksa kar kaybı yaşanacaksa bu gibi olaylarda meydana gelen zararları sigorta karşılamamaktadır.
  • Kaza sırasında maddi hasar görenlerin yanlarında bulunan eşyaların dışında römorklarda taşınan herhangi bir mal varsa bu malların hasarı ödenmemektedir.
  • Çalınan veya gasp edilen bir araçla kazaya karışıldıysa bu aracın hasarlarından araç sahibi ve sigorta şirketi sorumlu olmamasından dolayı hasarlar karşılanmamaktadır.
  • Trafik kazası yapan araçlar kaza yapan kişiye ait ise üçüncü bir taraf olmadığı için sigorta bu hasarı karşılamamaktadır.
  • Hız yarışlarına katılan veya yarış güzergahında antrenman yapan araçların karıştığı kaza sonucu oluşan hasarlar trafik sigortası kapsamında değildir.

 

Trafik sigortası hasar bedelinin ne kadarını öder?

 

Trafik kazasından sonra zarar gören araçta meydana gelen zararı teminat limitleri karşılamaktadır. Kazayı yapan aracın sigortası var ise zarara uğrayan kişilerin ve aracın hasar durumuna göre tazminat ödenmektedir. Bir kaza olduğunda kazadaki taraflardan biri %40 diğeri %60 oranında hasarlıysa her iki taraf kusur payı kadar bir ödeme yapmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.