Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

0

Trafik kazalarına bağlı olarak ortaya çıkan araç hasarlarında değer kaybı talebi yapma hakkı kişilere tanınan haklardandır. Kazada kusuru olmayan tarafın aracında bir hasar oluştuğunda bu hasar giderilse dahi aracın ikinci el satış piyasasındaki değerini düşürür. Bu durumda araç değer kaybı talep etme hakkı kazada kusursuz olan tarafa tanınır. Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ? Bu tür bir sorunla karşılaşıldığında merak edilir.

Başvuru gerçekleştirileceği zaman öncelikle bir eksper raporuna gerek duyulur. Alınacak raporla birlikte kazada kusurlu bulunan tarafın sigorta şirketine bir ihtar çekilmesi gerekirken sigorta şirketi cevaplama süresi olan 15 günlük zaman aralığında mağdur olan tarafa yanıt verir.

Belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması ve beyan edilmesi bu aşamada önem taşırken kişilere tanınan bir hukuk yolu olan bu başvuru sürecinde istenilenlerin gerçekleşmemesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu’na dilekçe verilmesi gerekli hale gelebilir. Komisyondan da istenilen yanıt alınamadığı takdirde bu durumda kişi dava açma yoluna gidebilmektedir.

Önce teknik değerlendirme

Değer kaybı hesaplama yapılacağı zaman bu konu teknik açıdan değerlendirilmesi gerekir. Araçta oluşan değer kaybını teknik yönden belgeleyecek olan kişi ise eksper olur. Bağımsız bir eksperin oluşturacağı değer kaybı raporu da hukuki bir değer taşır.

Bu raporla aracın ikinci el piyasasında yaşadığı satış bedelindeki düşüş hesaplanır. Müracaatlar sırasında dilekçeye ek olarak bu tür belgelerin de sunulması işlemlerin eksiksiz olarak yürütülebilmesi açısından gereklidir. Başvurular sırasında hukuki destek alınması önerilir iken bu sayede kişi hak kayıplarının önlenebilmesi de mümkün olur.

Sigorta şirketinin rücu hakkı zamanaşımı söz konusu olduğunda dava zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Rücu hakkı olarak adlandırılan uygulama cayma hakkı olarak da bilinmektedir. Sigorta şirketi bu hakkını kullanacağı zaman öncelikle hasar tazminatını ödemekle yükümlüdür. Ardından ise dava açarak rücu hakkını kullanabilir.

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği hazırlanırken belgelerin de bu dilekçeye ilave edilmesi gerekir. Dilekçede yer alacak bilgiler başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yanı sıra poliçe detaylarıdır. Bunun yanı sıra başvuru konusu da bu evrakta yer almalıdır.

 

Dilekçe ile başvuru yapılması hukuki bir değer taşır. Bundan dolayı da sigorta şirketine yapılacak başvurularda araç değer kaybına ilişkin bir dilekçe hazırlanması gerekir. Bu dilekçe sunarken diğer belgelerin de dilekçe ile birlikte şirkete verilmesi işlemlerin eksiksiz olması açısından önemlidir.

Başvuruların istenilen sonuçları vermemesi halinde ise mahkemeye müracaat etmek gerekli olabilmektedir. Bu durumda da hukuki bir destek alınması hak kayıplarını engelleyici yönde olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.