Araç Muayenesi Rehberi: Muayene Öncesi ve Sonrası
Sürücülerin belirli periyotlarla mutlaka yaptırmak zorunda olduğu işlemlerden en önemlisi araç muayenesidir. Araç muayenesi, aracın detaylı olarak incelenmesi ve trafiğe çıkacak durumda olup olmamasına karar verilmesi süreçlerini içerir. Bu süreçte sırasıyla aracın tüm noktaları incelenir ve aksamlarının doğru çalışıp çalışmadığı test edilir. Araç muayenesi işlemi, trafiğin sağlıklı akışı ve güvenlik için son derece önemlidir. Araç muayenesinde aracın yalnızca somut problemlerine bakılmaz. Aynı zamanda sigorta bilgileri de detaylı olarak tespit edilir. Özellikle zorunlu trafik sigortası poliçesi, araç muayenesine giderken sürücülerin mutlaka yanına alması gereken belgelerden biridir. Bunun dışında muayenenin öncesinde ve sonrasında yapılması gereken bazı işlemler bulunur. Böylece muayene işlemi daha sağlıklı sürdürülebilir.
Araç muayenesinin süresi her araç için farklıdır. Binek araçlar ilk üç yıldan sonra iki yılda bir araç muayenesi yaptırmalıdır. Lastik tekerli traktörler ise ilk üç yaştan sonra her üç yılda bir araç muayenesini gerçekleştirir. Bunun dışındaki ticari araçların ve diğer tüm araçların ise her yıl muayeneye gitmesi şarttır. Araç sahiplerinin mutlaka uyması gereken kurallardan biri olan araç muayenesi işlemi, aracın satışının da önünde bir engeldir. Muayenesi olmayan araçların satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Trafik cezası veya vergi borcu olan bir aracın muayeneden geçmeyeceğini de unutmamak gerekir. Her ildeki TÜVTÜRK istasyonlarında güvenle gerçekleştirilebilen araç muayenesi, trafiğe çıkabilmenin ön koşulu niteliğindedir.
Daha fazla mesaj
Araç Muayenesi Öncesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araç muayenesinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve aracın ilk seferde muayeneden geçebilmesi bazı ön koşulları yerine getirmeye bağlıdır. Araç muayenesi öncesi hakkında bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler ise şu şekilde:
- Araç muayenesi yaptırabilmek için öncelikle muayene randevusu almak gerekir. Muayene randevusu alabilmek için pek çok kanal vardır. TÜVTÜRK internet sitesi bunlar arasında en kullanışlı olanlardan biri. Aynı zamanda e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından veya TÜVTÜRK’ün telefon numarasından da araç muayenesi randevusu alınabilir.
- Araç muayenesi sırasında kimlik belgesi, aracın son hali ile güncellenmiş ruhsatı, zorunlu trafik sigortası poliçesi, vergi borcu ve ceza borcu olmadığını gösteren belge, egzoz gazı ölçüm belgesi ve LPG’li araçlar için sızdırmazlık raporu gibi belgeleri önceden hazır bulundurmak önemlidir. Eksik bir belge olması durumunda araç muayenesi işlemi tamamlanmayabilir.
- Muayene işlemleri öncesinde aracınızın Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarını ödemeniz önemlidir. Aynı zamanda ceza borcu varsa bunları da ödemelisiniz. Aksi takdirde aracınızın muayenesi gerçekleşmez.
- Muayene yapılacak aracın zorunlu trafik sigortasının bulunması şarttır. Zorunlu trafik sigortası poliçesi de getirilmesi gereken belgeler arasında olduğundan muayeneye gitmeden önce eğer eksikse mutlaka trafik sigortanızı yaptırmalısınız.
Araç Muayenesi Sonrası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araç muayenesinin öncesinde olduğu kadar sonrasında da bazı detayları bilmek ve bunlara karşı dikkatli olmak gerekir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Muayene sonrasında araçlar için üç farklı sonuç ortaya çıkar. Bunlardan biri “Kusursuz”dur. Kusursuz sonucu alan bir araç sahibinin bundan sonra herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmaz. Bir sonraki araç muayenesi periyoduna kadar aracını güvenle kullanabilir.
- Araç muayenesinde “Hafif kusurlu” çıkan araçların da trafiğe çıkmasına engel teşkil eden herhangi bir durum yoktur. Aracınız böyle değerlendirildiğinde de bir sonraki periyoda kadar trafiğe çıkmaya devam edebilirsiniz.
- Bir diğer sonuç olan “Emniyetsiz/Ağır kusurlu” sonucu, aracın trafiğe çıkmasının önünde engeldir. Bu durumda muayene işlemi gerçekleşmez ve sürücüye ek süre verilir. Bu süre zarfı içerisinde muayene yetkililerinin tespit ettiği eksiklikleri tamamlamak şarttır.
Güvenli Şekilde Trafiğe Çıkış Deneyimi
Tüm bu işlemler sorunsuzca tamamlandığında aracın trafiğe çıkması için artık bir engel yoktur. Muayenesini yaptırdığınız aracınızı trafikte bir sonraki periyodik muayeneye kadar güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Muayene öncesinde mutlaka aracın vergi borçlarını ve cezalarını ödediğinizden ve zorunlu trafik sigortası işlemlerinizi tamamladığınızdan emin olmanız gereklidir.
Güvenli şekilde trafiğe çıkışın ilk şartı olan zorunlu trafik sigortası, muayene sonrasında trafikteyken, aracınızla karşılaşabileceğiniz pek çok probleme karşı size teminatlar sunar. Bu nedenle zorunlu trafik sigortasını ihmal etmemeniz gerekir.
Dijipol.com’un trafik sigortası seçeneklerini inceleyebilir ve size en uygun sigorta tekliflerini Dijipol.com ile bulabilirsiniz.