Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

0

Trafik Sigortası (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) Nedir? 

Trafik sigortası, diğer bir tabirle araç sigortası; Devlet tarafından tüm araç sahiplerinin yaptırması konusunda zorunlu tutulan, bir kaza anında karşı tarafa verilen maddi ve fiziksel hasarları güvence altına alan bir sigorta çeşididir. Tabii bu hasarlar, sizin kazada kusurlu olma durumunuzda geçerlidir. Yani bir trafik kazasında kusurunuz yoksa, sizin hasarınızı, kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşılayacaktır.

Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir? 

Zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarını, birkaç madde halinde inceleyebiliriz. Bunlar;

Trafik Sigortası kapsamı; ‘’Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu genel şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dâhilinde karşılamakla yükümlüdür.”

Sigorta Kapsamına Giren Teminatlar;

  • Maddi Zararlar Teminatı
  • Sağlık Giderleri Teminatı
  • Sürekli Sakatlık Teminatı
  • Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı

Sigortanın Coğrafi Sınırı; Zorunlu Trafik Sigortası Türkiye sınırları içinde geçerlidir.

Trafik Sigortası Teminatı Dışı Kalan Haller;

  • Sigortalının, eşinin, evlatlarının, sigortalının birlikte yaşadığı kardeşlerinin, mallarına gelen zararlar sebebiyle ileri sürülebilecek zararlardan dolayı,
  • Zarar görenlerin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında, sigortalı araçta bulunan eşyanın uğrayacağı zararlar,
  • İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri,
  • Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi zarar verici olguya bağlı olarak oluşan yansıma veya dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilecek tazminat talepleri,
  • Manevi tazminat talepleri,

Sigortanın Başlangıcı ve Sonu; Zorunlu Trafik Sigortası, sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir ve başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde (aksi kararlaştırılmadıkça), Türkiye saati ile öğlen, 12.00’de başlar ve öğlen saat 12.00’de sona erer.

Hasar ve Tazminat

Kazanın Olması Durumunda Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri; Kazanın gerçekleşmesinden haberdar olunan andan itibaren, 10 gün içinde sigorta şirketine bildirim yapılması gereklidir. Tüm belgelerin sigorta şirketine ulaşmasından sonra, 8 işgünü içinde hak edilen ödeme, hak sahibine sigorta şirketi tarafından yapılır.

Sigorta Şirketi Tarafından Ödenen Tazminatın Sigorta Yaptırandan Talep Edilebileceği Durumlar; Sigorta şirketi, belirli durumların sonucunda gerçekleşen kazalarda ödemesi gereken tazminatı mağdur olan kişilere öderken, ödenen bu tazminatın tamamı veya belirli bir oranı sigorta yaptırandan da talep edilebilir. Genel olarak sigortacılıkta bu işlem, “Rücu Hakkı” olarak tanımlanır.

Sigorta Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi; Sigorta şirketinin, Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesini kesmesinden sonra, prim ödenmediği gerekçesi ile sigorta sözleşmesini iptal (fesih) etme hakkı bulunmadığı için, sigorta ücretinin tamamı peşin veya kredi kartına taksit ile (tamamı kredi kartından çekilip, taksite bölmesi yoluyla) ödenir. Taksit yapılsa bile yasa gereği, sigorta poliçesinin en az dörtte biri (1/4) peşin olarak alınmaktadır. (Kredi kartıyla da peşin olarak ödenebilir.)

 

Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılar?

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası; trafik kazalarında kusurlu olduğunuz durumlarda, karşı tarafa ya da 3. Şahıslara verdiğiniz maddi ve bedeni zararları karşılar. Bir örnekle açıklayacak olursak; İki araçlı ve yaralanmalı bir trafik kazası yaptığınızı varsayalım. Kusurlu da sizsiniz. Bu durumda, kaza yaptığınız diğer araçta oluşan hasarları ve yaralıların hastane masraflarını, sigortanız karşılıyor. Burada pek kimsenin bilmediği bir ayrıntıdan bahsedelim. Eğer İMM Teminatı yaptırmadıysanız, karşı tarafta meydana gelen maddi ve bedeni hasarın sadece 36 bin TL’ye kadar olan kısmını sigortanız karşılıyor. Eğer hasar daha büyükse, arada kalan farkı cebinizden ödemelisiniz. Yani bir trafik kazası yaptınız diyelim. Karşı tarafta 100 bin TL hasar var. 100-36=64 bin TL’yi cebinizden karşılamak zorundasınız. Hazır yeri gelmişken, IMM Teminatından bahsedelim.

İMM Teminatı nedir?

İMM Teminatının açılımı, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’dır. Karşı tarafa verdiğiniz maddi ve bedeni zararların, sigortayı aşan kısmının ödenmesi anlamına gelir.

Yine bir örnekle açıklayalım;

Kırmızı ışıkta geçtiniz ve Ferrari marka bir araca çarptınız. Ferrari’de 1 milyon TL’lik hasar oluştu. Sizin sigortanız, bu hasarın 36 bin TL’ye kadar olan kısmını karşılıyor. Geriye kalan 964 bin TL’yi, yaptırdığınız İMM Teminatı karşılıyor. Fakat bunu yaptırmazsanız, kalan kısmı cebinizden karşılıyorsunuz.

İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı, ister araç sigortası poliçesine ek olarak, ister kasko poliçesine ek olarak yapılabilir. Ancak hiçbir sigortacı bu teminattan bahsetmez. Çünkü astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bu yüzden sizin böyle bir talepte bulunmanız gerekiyor.

İMM Teminatı kaç para ? (H5)

Ayrı bir sigorta türü değildir. Sigorta poliçenize ek olarak yapılır. O yüzden belirli bir fiyat veremeyiz. Fakat sigorta ya da kasko poliçenize ek olarak 150-200 TL gibi bir rakam çıkacağını söyleyebiliriz.

Trafik Sigortası Nereden Alınır?

Trafik sigortası, sigorta acenteleri ve sigorta hizmeti veren banka şubelerine giderek ya da internetten kolaylıkla yaptırılabilir. Acentelerden veya yine internet üzerinden farklı sigorta şirketlerinden teklifler alınabilir.

Trafik Sigortası Teklif Alma Nasıl Yapılır?

Araç sigortası teklif al diye çok sayıda arama yapılıyor. Fakat böyle bir teklif aslında yok. Siz araç plakanızı veriyorsunuz ve sistem üzerinden inceleme yapılıyor. Çeşitli sigorta şirketlerinin verdiği bir fiyat var. Bu fiyatlardan seçim yapıyorsunuz. Aslında fiyatların yanında, sizlere bazı avantajlar da sunuluyor. Ancak genel olarak sigorta ücretine odaklanıldığından, sigorta sözleşmesinde yazan maddeler görmezden geliniyor. Mesela bazı sigorta şirketleri yol yardımı, çekici yardımı, lastik değişimi gibi hizmetler veriyor.

Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası sorgulama, SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) tarafından yapılır. E8devlet üzerinden de sigortayı, SBM altyapısı kullanarak yapabilirsiniz. Sorgulama yaptığınızda, aracınızın tramer kayıtlarını görebileceğiniz gibi, sigorta başlangıç ve bitiş tarihlerini de görebilirsiniz.

Trafik Sigortası Bitiş Tarihi Ne Zaman?

Araç sigortalarının bitiş tarihi, sigorta yaptırdığınız andan itibaren 1 yıl sonrasıdır. Yani 27 Temmuz 2020 tarihinde sigorta yaptırdıysanız, 27 Temmuz 2021 tarihinde bitecektir. Burada asıl merak edilen, sigortanın hangi saatte biteceğidir. Bazı sigorta poliçelerinde bitiş saati yazar. Bu poliçelerde sorun yok. Fakat bazı poliçelerde bitiş saati boş görünür. Bu araçların sigorta bitiş saati, öğlen 12:00’dır.

Trafik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

Araç sigortası nasıl iptal edilir diye merak ediyorsanız, yapmanız gereken sigorta acentenize müracat edip, poliçenizi iptal etmek istediğinizi beyan etmek. Genellikle 15 gün içerisinde iptali gerçekleşiyor. Ancak sizden 15 gün parasını kesiyorlar. Yani trafik sigortanızı 30 Temmuz’da iptal ettiğinizi farzedelim. Sizden 15 Ağustos’a kadar olan ücreti kesip, kalanını öyle iade ediyor.

Trafik Sigortası Kaç gün kala Yapılmalı?

Araç satın alma işleminden sonra 15 gün içinde trafik sigortası yaptırılmalıdır. Noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabilir. Ancak 15 günü geçirmeden trafik sigortası yapılmalıdır.

Trafik Sigortası Fiyatları Nelere Göre Değişir?

Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok. Daha doğrusu sigorta şirketleri bunu devlet sırrı gibi saklarlar. Ancak yaptığımız araştırmalar, bizi şu sonuçlara ulaştırdı;

  • Araç sahibinin yaşı
  • Araç sahibinin daha önce kazası olup olmadığı
  • Aracın marka ve modeli
  • Araç plakasının bağlı olduğu il
  • Araç sahibinin kaçıncı aracı olduğu

Bu özellikle göre, sigorta fiyatı değişkenlik gösteriyor. Konuyu biraz daha açalım.

  • Araç sahibinin yaşı ne kadar genç ya da ne kadar yaşlı olursa, poliçe fiyatı o derece yükseliyor. En uygun yaş; 30-40 yaş arası.
  • Araç sahibi daha önce bir kazaya karıştıysa, sigorta şirketleri o kişiye potansiyel tehlike gözüyle bakıyor. Bu yüzden poliçe fiyatı yükseliyor. Ancak kazası yoksa, fiyat o derece düşüyor.
  • Aracın marka ve modeli de önemli bir ayrıntı. Araç ne kadar yaşlı ise, kaza yapma ihtimali o kadar fazla olduğundan, poliçe fiyatı da o oranda yükseliyor.
  • Araç plakasının bağlı bulunduğu il de çok önemlidir. Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Bursa gibi nüfus ve araç yoğunluğu fazla olan şehirlere kayıtlı olan araç sahipleri, daha yüksek fiyatlara sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. Bunun nedeni de, kaza yapma riskinin diğer şehirlere göre daha yüksek olmasıdır.
  • Araç sahibinin ilk aracı ise, sigorta fiyatı yüksek çıkacaktır. Ancak araç satın aldıkça, bu fiyat aşağılara inecektir.

Trafik Sigortası Cezası Ne Kadar? Araç Bağlanır mı?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91. Maddesi; Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmamanın cezası 132 TL’dir. Bu ceza araç sahibine uygulanır. Sigortası olmayan araçlar trafikten men edilir. Sigorta yapılana kadar otoparka alınır. Burada ince bir ayrıntı vardır. Eğer trafik çevirmesine girdiyseniz ve sigortanız yoksa, memurların inisiyatifi dahilinde size sigorta yaptırmanız için biraz zaman verilir. Kanunen zorunlu değiller. Ancak vatandaşa yardımcı olmak adına, trafik polisleri ya da Jandarma trafik personellerinin neredeyse heps, makul bir süre tanırlar. Bu süre içerisinde aracınızın sigortasını yaptırırsanız, sadece sigorta trafik cezası yazılır ve aracınız men edilmez.

Sigortadan bağlanan araç nasıl çıkarılır?

Eğer aracınız trafik sigortası olmadığı için trafikten men edilmişse, araç sigortasını yaptırarak otoparktan çıkarabilirsiniz. Her ne kadar illere göre uygulama değişkenlik gösterse de, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 125. Maddesine göre, otoparktan çıkarmak için araç sahibinin gelmesi ya da onun vekaletname ya da muvafakatname verdiği bir sürücünün gelmesi gerekmektedir.

Trafik Sigortası İkame Araç Verir mi?

Zorunlu trafik sigortasında genel olarak ikame araç hizmeti yoktur. Ancak kesin bilgiyi, sigorta sözleşmenizde bulabilirsiniz. İkame araç hizmetini, kasko sigortası vermektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.