Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Akıllı Akü Nedir Ne İşe Yarar? Normal Akülerden Farkı Nedir?

0

Akıllı akü nedir ne işe yarar? Artan teknolojinin günümüze yadsıması olan “akıllı” kelimesi artık çağımıza iyice yer etti. Her şeyin bir akıllısı üretilip yapay zekâ sistemleri ile donatılıyor. Otomobil sektörü de teknolojinin nimetlerinden yararlanan öncü sektörlerin başında geliyor. Çünkü bu kullanıcı konforlarına katkı sağlayıp tercih edilebilirliğini yükselttiği gibi aynı zamanda otomobilin giderlerini de önemli ölçüde etkileyebiliyor.

Akıllı Akü Nedir Ne İşe Yarar?

Bu kapsamda karşımıza çıkan “Akıllı akülerin” tam olarak ne işe yaradığını diğer akülerden ne farkı olduğunu ve hangi araçlara kullanıp hangilerine kullanamayacağımızı kapsamlı olarak aktaralım –ki akıllarda soru işaretleri bırakmayalım.

akilli-aku-nedir-ne-ise-yarar-normal-akulerden-farki-nedir

Akıllı Akü Tam Olarak Nedir Nasıl Çalışır?

Ülkemizde kendisine akıllı akü ismiyle yer bulsa da asıl adı EFB akü olarak geçmekte ve kısaltmasını Enhanced Flooded Battery kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden almaktadır. Kelimenin Türkçe karşılığı ise “Islak Tip Akü”

EFB aküler Start-Stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılan olmazsa olmaz sistemlerin başında gelir.  Start  – Stop sistemi yapı itibari ile aracınızın belirli durumlarda koşulların karşılanması şartıyla tamamen değil ama kısmen stop edip ihtiyaç halinde tekrar otomatik marş yaparak harekete geçmesi olarak adlandırılır. Yani, siz kırmızı ışıkta beklerken aracınız gaz vermediğiniz süre boyunca stop eder ve hareket etmesini istediğinizde gaza bastığınız an otomatik olarak tekrar marş yapar. Bu sistemi kontrol eden bir ünite ve buna enerji akımını sağlayan sistemin ana parçası da EFB Akü’lerdir.

EFB aküler eski tip AGM aküler gibi devamlı şarj halinde değillerdir. Eski tip araçlarda siz seyir halinde ilerlerken alternatör devreye girer ve akü devamlı şarj olur. EFB akülerde ise alternatör akünün durumunu devamlı ölçüm yöntemini sergiler. Akü %83 oranındaki doluluk oranın altına düşünce sistem otomatik olarak devreye girer ve şarj işlemi başlar. Ta ki seviye %100 olana kadar. Tamamen dolduktan sonra tekrar şarjdan çıkar ve tekrar ölçümlemeye başlar.

Peki, bu işlem bize ne kazandırıyor?

  • Alternatör devamlı şarj etmediği için motorun gücünden sömürmüyor, dolayısıyla da performansınız artıp yakıt tüketiminiz azalıyor.
  • Aracınızla trafikte beklerken aracınız stop ettiği için yakıt tüketimini minimize ediyor ve yakıtınız yine düşüyor.

Diğer aküden farkı nedir, kendi aracımda Akıllı akü montajlayabilir miyim?

EFB akülerde yüksek performans alırsınız, diğer akülerde bu daha düşüktür. Ayrıca içinde asit barındırmadığı içinde güvenlik anlamında daha tercih edilebilir durumda. Mevcut aracınızda Stop and Start sistemi yok ise EFB akü kullanmanızın hiçbir anlamı kalmaz, hem maliyeti yükseltmiş olur hem de onu öne çıkaran özelliklerden yararlanmamış olursunuz. Bu nedenle akü tercihlerinizi uygun tiplerden yana kullanmaya özen gösterin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.