Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Kışın Yazlık Lastik Kullanmanın Sakıncaları Nelerdir?

0

Kışın yazlık lastik kullanmanın sakıncaları nelerdir? Lastikler otomobilimizin en kritik yapılarının başında gelir. Metal parçalar üzerinde geçen yol serüvenimizin yere temas noktasındaki en büyük otomotiv parçası konumunda. Yapılan istatiksel araştırmaya göre hava ısı derecesinin ortalama olarak 7 dereceden alta indiği durumlarda kış lastiği, üzerine çıktığı durumlarda da yaz lastiği montajı yaptırıp otomobilimizi ondan sonra kullanmamız gerekiyor. Ne yazık ki bu önemli konu otomobil kullanıcıları tarafından bazen göz ardı edilebiliyor. Yaz mevsiminde kullandığımız yazlık lastikleri kışında kullanmaya devam etmemiz durumunda başınıza neler gelebileceğini, ne gibi zararı olabileceğini hiç araştırdınız mı? Bizler sizin için konuyu detaylandırıyoruz…

Kışın Yazlık Lastik Kullanmanın Sakıncaları Nelerdir?

Her şeyden önce güvenlik!

Faydaları, zararları bir yana bize sağlamış olduğu en büyük dezavantajı kendimize güvenli bir ortam sağlayamamış olmamızdır. Her şeyin önünde sağlığımızın geldiği düşünülürse bu detay bizim hiç atlamamız gereken bir olay. Kışlık lastik demek yalnızca kar yağdığında kullanılması gereken bir lastik tipi değildir. Havanın soğuk olduğu durumlarda yere teması sağlıklı bir şekilde sağlamak için kışlık lastik kullanmak zorundayız. Yazlık lastikler yapı itibari ile soğutma sistemini daha çabuk sağlar. Yazın sıcaklarda kullanılacağı için kendisini soğutması üzerine tasarlanmıştır ve yaz aylarında bu sayede yere daha net temas eder. Kışın soğuk havalarda bir de soğutma sistemini devreye alınca lastik yere tam olarak basmayacak ve direksiyon sistemi hâkimiyetinizi olması gereken düzeye taşımayacaksınız.

kisin-yazlik-lastik-kullanmanin-sakincalari-nelerdir

Yazlık lastikler diş kalınlıkları açısından daha ince bir yapıdadır. Kışlık lastiklerin dişlerinin arasına nedeyse parmağınızın girmesi bile mümkün. Bununda güvenlik alanında çok önemli bir etkisi bulunuyor. Bu kalın dişler teknik olarak “Su tahliye kanalı” olarak adlandırılır. Sistem gereği yoldaki su, kar gibi sıvılar bu dişlerin içine gireceği için kalın yapısı sayesinde bunları kolay bir şekilde tahliye eder ve lastiğin yola temas etmesini sağlayarak direksiyonu kontrol etmenize imkân verir. Yazlık lastik üzerinde bulunmayan tahliye kanalları nedeniyle içine girebilecek bir sıvıda akışkan tahliye edilemeyecek ve lastiğin içinde sabit kalacaktır. Bu da lastiğin yola temasını ortadan kaldırır ve siz frene bastığınız zaman buz üzerinde frenleme yapıyor hissiyatını doğurur. Direksiyonu da hiçbir şekilde kontrol edemez ve ne yazık ki farkında olmadan her hangi bir kazaya davetiye çıkartmış olursunuz.

Kesenize de zarar!

Yukarıda sıraladığımız olumsuz güvenlik durumları dışında olayın bir de ekonomik yönü bulunuyor. Aracınızdaki yazlık lastik kışın kullanıldığında daha fazla sürtünmeye maruz kalıp daha kolay aşınacaktır. Bu aşınma halk arasında “kabak lastik” olarak adlandırılır. Bu deyim diş derinliklerinin tamamen ortadan kaybolup lastiğin düz bir yapıda olmasından ortaya çıkar. Bu yapıdaki araçlar klasik muayene işleminde ağır kusurlu olarak sayılır ve muayeneden geçemezsiniz. Lastik diş derinliğiniz güvenlik kapsamında 3 MM’in altındaki bir değere düşmemeli.

Eğer bir lastiği sezonuna göre kullanırsanız uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz. Yazlık lastiği kışın kullandığınız için olması gerekenden 2 kat daha hızlı aşınacak ve tekrar lastik ihtiyacınız ortaya çıkacak. Bu nedenle iki kere yazlık lastik almak yerine yazın yazlık kışın kışlık lastik kullanın ki hem ekonomik dağılımınızı homojen bir yapıya büründürün hem de güvenliğinizden taviz vermeden kendini kaza riskinizi ortadan kaldırın. Unutmayın yapacağınız kaza için harcayacağınız rakam, kışlık lastik bütçesinden esirgediğiniz paranın çok daha fazlası olacaktır. Ayrıca para vererek getiremeyeceğiniz geri dönüşü olmayan  sorunlara da neden olabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.