Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Otomobillerde Çekiş Düşmesi Neden Olur?

Arabada çekiş düşmesi nedenleri... Benzinli ve LPG'li otolarda çekiş düşmesinin nedenleri nelerdir?

0

Arabada çekiş düşmesi farklı faktörlere bağlı olabilir. Benzinli bir motorun güç üretmek için ihtiyaç dört faktör (hava, yakıt, sıkıştırma ve ateşleme) vardır. Bunların hepsi birbirleri ile ilişkilidir ve herhangi birisindeki problem, diğer faktörleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir. İşte çekişi etkileyen nedenler…

Hava

Hava ile ilgili problemler, otomobillerde çekişin düşmesine neden olan en yaygın sebeplerden birisidir.

Hava Filtresi

Hava filtresini belirli periyotlarla değiştirmek veya temizlemek otomobillerin çalışma performansları açısından son derece önemlidir. Otomobilin hangi yol şartlarında kullanıldığı, bakımının hangi periyotlarla yapıldığı hava filtresinin ömrünü belirleyen faktörlerdendir. Çoğu otomobil modelinde hava filtresi değişimi oldukça kolaydır ve harici bir alet gerektirmez. Tıkalı bir hava filtresi nedeniyle motor havayı çekmekte zorlanır ve yanma odasına giren maksimum hava miktarı azalır. Sonuç olarak daha az hava, daha az güç anlamına gelir.

Egzoz Kısıtlamaları

Çekiş düşmesi nedenlerinden biri de egzoz problemleridir. İçeri giren dışarı çıkmalı. Bloğun her iki ucundaki kısıtlamalar, azaltılmış hava akışı ve düşük performans anlamına gelecektir. Motor, gücü sınırlayarak egzoz gazlarını dışarı atmak için daha fazla çalışmak zorunda kalacak. Katalitik konvertörler, uygun olmayan hava/yakıt karışımıyla veya içinde reaksiyona giren yakıt katkılarının bir sonucu olarak tıkanabilir. Susturucular, pas veya diğer faktörler nedeniyle dahili olarak da arızalanabilir ve dahili borulardaki değişiklikler hava akışı kısıtlamasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak da çekişten düşme gözlenebilir.

Yakıt

Yakıtın motordaki silindirlere girmesini kısıtlayan herhangi bir sebep, enjekte edilenden daha fazla yakıt gerektirdiğinden güç kaybına neden olur.

Yakıt Enjektörleri

Tıkalı yakıt enjektörleri bir dizi sorun yaratır. Isı emmesi veya yetersiz yakıt nedeniyle zamanla enjektörler üzerinde birikintiler oluşabilir. Küçük kısıtlamalar, oksijen sensörlerinin zayıf bir karışımı okumasına neden olabilir ve bu nedenle telafi etmek için yanma odasına daha fazla yakıt alınır. Enjektör sorunları olmayan silindirlerde, oksijen sensörlerinin yanlış okuması nedeniyle, zengin bir karışımla bile tekleme sorunları ortaya çıkabilir. Şayet enjektör yeterli düzeyde yakıt enjekte edemiyorsa, yine tekleme gözlenebilir. Nihayetinde iyi bir performans için yakıt enjeksiyonunun uygun şekilde yapılması gerekir.

Yakıt Pompaları

Ömrünü doldurmuş ya da herhangi bir nedenden arızalanmış yakıt pompası, motorun performansını etkileyebilir. Çekiş düşmesi sorunu ortaya çıkabilir. Özellikle yüksek basınç gerektiren durumlarda ve uzun süreli kullanımda yıpranmış yakıt pompaları yeteri kadar yakıt pompalayamazlar. Genellikle yüksek hızlarda ve yokuş yukarı giderken hissedilen performans kaybı, buna işaret olabilir.

Sıkıştırma

Eski tip motorlarda en sık karşılaşılan güç kaybı nedenlerinden birisidir. Motorda güç üreten bileşenler zaman içerisinde aşınır ve hava/yakıt karışımı, yanma odasında istenilen seviyede sıkıştırılamaz. Sıkıştırılamayan ve yeterli basınç düzeyine ulaşamayan hava/yakıt karışımı, pistonun yüksek performans sergilemesini engelleri. Konu sıkıştırma sorunları ise birkaç farklı nedenden bahsetmek mümkün.

Aşınmış Piston Segmanları

Piston segmanlarının aşınması, her otomobilde zaman içerisinde meydana gelebilecek doğal sonuçlardan birisidir. Tabi her zaman doğal olması beklenemez. Kimi zaman motor bloğu bakımının düzenli yapılamaması, kimi zaman yağ kaçakları, vb. nedenler de piston segmanlarının aşınmasına neden olabilir.

Emme Valflerinde / Valf Yataklarında Karbon Birikimi

Valflerde veya valf yuvalarında karbon birikintileri oluşursa, bu valflerin düzgün kapanmasını önleyebilir. Bir giriş valfi tamamen kapanamazsa, sıkıştırma stroku sırasında havanın kaçmasına izin vererek sıkıştırma oranını etkili bir şekilde düşürür. Aynı zamanda hava/yakıt karışımı, yanma sırasında giriş valfini geçerken geri tepmeye neden olabilir. Düzgün kapanamayan egzoz valfleri de daha düşük bir etkili sıkıştırma oranına neden olacaktır.

Ateşleme

Ateşleme, otomobilin çalışma performansına doğrudan etki eden parametrelerden birisidir. Zaman içerisinde biriken karbon, yıpranan ve kirlenen bujiler, sürtünmeden kaynaklı olarak ateşleme elemanlarının zarar görmesi, vb. nedenlerden dolayı çekişte fark edilebilir bir düşüş gözlemlenebilir.

Pistondaki Karbon Birikimi

Piston veya silindir duvarlarında tortular oluşursa, bu tortular sıcak noktalar oluşturabilir. Bu sıcak noktalar motor vuruntusuna neden olabilir. Motor yetenekliyse, vuruntu olasılığını azaltmak için ateşleme zamanlamasını geciktirecektir. Ateşleme zamanlamasını geciktirmek ise güç kaybına neden olur.

Kirli Bujiler

Bujiler zamanla tortu oluşturabilir. Tutarsız buji ateşlemesi, muhtemelen teklemeyle karşılaşabileceğiniz anlamını taşır. Bujilerin  belirli aralıklarla temizlenmesi, ateşleme kaynaklı güç kayıplarını en aza indirir.

Sürtünme

Neredeyse motor bloğundaki her parça belirli oranda sürtünme kuvvetine maruz kalır. Kimi zaman pistonun, yataklar arasında ileri – geri hareketi, kimi zaman da krank milinin dönmesi ve bu sırada ortaya çıkan gücün tekerleklere aktarılması sırasında sürtünme meydana gelir. İşte ortaya çıkan bu sürtünmenin en aza indirilmesi ve elemanların olabildiğince az zarar görmesi için motor yağının hiçbir zaman eksik bırakılmaması gerekir. Tek yapmanız gereken motor yağı kontrolü olmamalıdır. Aynı zamanda motorunuz için ideal viskoziteye sahip, kaliteli bir yağ tercih etmeniz gerekir. Yağ seçimindeki bir hata nedeniyle ya da motorda yeterli yağ bulunmaması nedeniyle motor parçalarında daha yüksek aşınma gözlenir. Bu da daha fazla sürtünmeye, daha fazla güç kaybına neden olur.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.