Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Alternatör Nedir? Alternatör Kayışı (V Kayışı) ve Regülatörü Ne İşe Yarar?

0

Alternatör, aracın elektrik gereksinimi konusunda temel parçalardan biridir. Araçlar her ne kadar alternatör olmadan çalışma potansiyeline sahip olsa bile, bu sadece akünün gücünün yetmesi kadar olabilir. Onun dışında araçların alternatörsüz şekilde çalışması veya hareket etmesi mümkün değildir.

Alternatör Nedir?

Alternatör bir nevi şarj makinesidir. Halk arasında daha çok şarj dinamosu olarak bilinmektedir. Bu sistemin temel görevi ise araç seyir halindeyken aküyü devamlı olarak şarj etmesi üzerinden bitmesini engeller. Mekanik açıdan aslına bakılırsa bir jeneratör olarak dile getirmek mümkün. Motordan elde ettiği hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek suretiyle, akü doldurulurken aynı zamanda araçta kullanılan elektrik sistemini sağlar.

Alternatör Kayışı (V Kayışı) ve Regülatörü Ne İşe Yarar?

Alternatör kayışı diğer bir ismi ile (V kayışı) olarak bilinmektedir. Krank milinin motor dışında kalmış olan kasnağa üzerinden almış olduğu hareketi su pompası ile beraber, kompresör sistemine ve alternatöre ileten bir kayış olarak nitelenir. V kayışı şeklinde bilinen bu sistem araçların modelini ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Alternatörün çalışma prensibi nedir?

Özellikle şebeke geriliminde yaşanacak olan yükselme ve düşme gibi dengesizlikleri kontrol altında tutabilmek için regülatör kullanılmaktadır. Böylece akım ve enerji arasında bağlantı kurulurken herhangi bir sorun yaşanmadan güvenli şekilde enerji transferi sağlanır. Alternatör içerisinde regülatör de bu dengeyi yakalamak amaçlı görev üstlenmektedir. Genel itibariyle alternatör kayışı ile beraber V kayışı ve alternatör mutlaka araç içerisinde sağlıklı şekilde yer almalıdır.

Alternatör Özellikleri – Alternatör Çeşitleri

Otomobil aküsüne enerji sağlayan alternatör, uyartım şekillerine ve yapılarına göre iki ana kategoriye ayrılır:

    • Uyartım şekillerine göre alternatörler: Uyartım diyotsuz alternatörler, uyartım diyotlu alternatörler ve nötr nokta diyotlu alternatörler.
    • Yapılarına göre alternatörler: Klasik tip alternatörler, kompakt alternatörler ve fırçasız/kömürsüz alternatörler.

Alternatör DC mi AC mi?

    • Alternatörler, kısaltması AC olan alternatif akım üreten elektromekanik cihazlardır. Araçların aküsü ise kısaltması DC olan doğru akım ile çalışır. Alternatörlerin ürettiği AC, diyotlar tarafından DC’ye dönüştürülerek aküye iletilir. Akü bu şekilde şarj olur.

Alternatör Neden Isınır?

    • Sağlam olmasına rağmen çok fazla çalıştığı için elektrik kablolarından aşırı elektrik geçişi olan alternatörler, kontrolsüz olarak ısınır. Tellerinde hasar olan alternatörler ise elektrik akışına karşı oluşan direnç sebebiyle hem çok ısınır hem de kötü bir kokuya neden olur.

Alternatör Erir Mi?

    • Aşırı ısınma meydana gelen alternatörlerde elektrik geçişi olan tellerde erime meydana gelebilir.

Alternatör Arızası

    • Alternatör, tıpkı otomobilin diğer parçaları gibi zaman zaman arızalanabilen bir cihazdır. Arıza genellikle kayış, rotor veya elektrik kablolarında meydana gelir.

Alternatör Bozulursa Ne Olur ve Fiyatları Nedir?

  • Alternatör bozulduğunda otomobilin aküsü sağlıklı bir şekilde şarj olamayacağı için akü azaldığında veya tamamen bittiğinde meydana gelen sorunlar baş gösterir. Alternatör fiyatları marka ve model sebebiyle farklılık gösterir.

Alternatör Arızası Belirtileri Nelerdir?

    • Arıza bildirim ışığı – Alternatör ışığı yanıyor?: 2010 yılı sonrasında üretilen pek çok aracın gösterge panelinde alternatör arızası bildirim ışığı bulunur. Alternatörün elektrik üretip üretmediğini sürücüye bildiren gösterge olası bir arıza durumunda yanar.
    • Araç aydınlatmasında yavaşlama: Arızalanan alternatör aracın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini karşılamakta yetersiz kalır ve araç aksesuarlarında değişimler meydana gelir. En sık karşılaşılan belirtisi ise araç farlarının yeteri kadar ışık vermemesi veya titreme yapmasıdır.
    • Zamansız biten akü: Elektrik sisteminde bir sorun olduğunu belirten bitmiş akü de alternatörde arıza olabileceğini gösterir.
    • Kaput içinden gelen garip sesler: Alternatörde meydana gelen arızanın bir başka belirtisi ise kaput içinden gelen garip seslerdir. Özellikle aracın motor bölgesinden gelen alışılmışın dışındaki sesler, alternatör rulman sesi olabilir ve alternatör arızası belirtileri arasında yer alır.
    • Yanmış lastik kokusu: Çok fazla çalışmış ve yıpranmış alternatörlerin kablolarında aşırı ısınma sonucunda yanık meydana gelebilir. Yanmış lastik kokusuna neden olan bu durum her zaman alternatör arızası belirtisi olmasa da kaput içinden gelen kötü kokuda alternatörün kontrol edilmesi gerekir.
    • Yavaş çalışan araç aksesuarları: Arızalanan alternatör aküyü yeteri kadar şarj edemeyeceği için araç aksesuarlarında yavaşlamaya neden olur. Camların normalden yavaş açılıp kapanması, sileceklerin çok yavaş çalışması gibi belirtiler de alternatör arızasına işaret eder.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.