Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

Otomobillerde Şarj Dinamosu Arızası Neden Olur?

0

Özellikle benzinli araçlarda, aracın çalışmasında kritik bir rol oynayan şarj dinamosu (alternatör), birkaç parça içeren basit bir sistemdir. Otomobillerde şarj dinamosu arızası birkaç belirgin sorunla başlar. Kimi zaman arıza gösterge ışığı, kimi zaman soluk farlar, kimi zaman da titreyen göstergeler ile kendisini belli eder. Bazı şarj dinamosu arızalarında ise motordan hırıltılı bir ses veya tuhaf bir koku gelebilir. Şimdi “alternatör (şarj dinamosu) nedir?” bunun tanımını yapalım ve ardından “otomobillerde şarj dinamosu arızası nasıl anlaşılır?” buna değinelim.

Alternatör (Şarj Dinamosu) Nedir?

Alternatör, bir diğer adıyla şarj dinamosu; dönen krank milindeki mekanik enerjiyi endüksiyon yoluyla elektrik enerjinse çeviren bir bileşendir. Alternatör içerisinde bulunan teller, manyetik alanı keser ve bu da elektrik akımını indükler. Bu akım, otomobillerde bulunan tüm elektriksel elemanlara güç sağlamak için kullanılır. Alternatörün bir diğer görevi de aracın çalışması için ihtiyaç duyulan gücü sağlayarak, aküyü tam şarjlı durumda tutmaktır. Elektrikli araçlarda durum farklıdır. Aracın normal çalışması için bol miktarda enerji gereklidir. Bu enerji, elektrik motoru ve akü kombinasyonu ile sağlanmaktadır. Hibrit araçlarda ise bataryaya ekstra güç vermek için genellikle rejeneratif fren sistemi kullanılır.

Alternatör (Şarj Dinamosu) Arızasının Nedenleri?

Araçtaki diğer sistemlere bağlı olarak çalışan alternatör, mekanik arızalardan dolayı işlevini yitirebilir. Yalnızca kendi bileşenlerinden dolayı değil, diğer otomobil parçalarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle de arızaya neden olabilir. Alternatör arıza yaptığında, otomobilin çalışma sistemindeki farklılıklar ve elektriksel parçaların işlevini yitirmesi sebebiyle alternatörün arıza yaptığı anlaşılabilir.

Alternatörün Arıza Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Çoğu modern arabada alternatörünüzle ilgili bir soruna karşı sizi uyarmak için bir gösterge paneli uyarı ışığı bulunur. Tipik olarak bu ışık bir “akü” şeklindedir, ancak bazı uyarı ışıkları “GEN” (jeneratör için) veya “ALT” (alternatör için) şeklinde olabilir. Bu uyarı ışıklarının tetiklenmesi tipik olarak arabanızın ne kadar elektrik kullandığına ve alternatör çıkış gücünün belirli bir seviyenin altına düşüp düşmediğine bağlıdır.

Far Sorunu

Alternatör, farlarınıza güç sağlar. Arızalı bir alternatörün en yaygın belirtilerinden biri titreyen veya soluk farlardır. Alternatörünüz arızalanmaya başlıyorsa, farlarınıza etkili bir şekilde güç sağlayamayacaktır.

Elektrik Problemleri

Alternatör, aracınızın farklı elektronik aksamlarına güç sağlamaktan sorumludur. Elektrikli camlar ve elektrikli koltuklar gibi sistemler, normalden daha yavaş bir hızda çalışmaya başlayabilir veya hiç çalışmayabilir. Ömrünü tüketmek olan bir alternatör, arabanızın radyosunun ve iç aydınlatmasının çalışmayı durdurmasına da neden olabilir.

Yanan Lastik Kokusu

Alternatör, bir dizi kayışla çalışan bütünleşik bir sistemdir. Bu kayışlar amaçlanan şekilde hareket edemezlerse, aşırı sürtünme oluşturarak kayışın ısınmasına neden olurlar. Bu, yanan kauçuk türü bir kokuya neden olabilir.

Bitmiş Şarj

Alternatör, arabanızın aküsünü şarj etmekten sorumludur. Araba aküleri herhangi bir sebep olmdan bozulabilir. Ancak kötü bir alternatör, aracınızın aküsünün boşalmasına ve yeniden şarj edilmemesine neden olabilir.

Aracın İlk Çalıştırılmasında Zorluk

Aracın çalışması için gerekli olan enerjinin alternatör tarafından sağlandığını makalenin giriş bölümünde söylemiştik. Alternatör, motorunuzdaki gazı ateşleyen bujilere güç sağlar. Bozulmaya başladığında bujilere, aracınızı çalıştırmak veya aracınızı çalışır vaziyette tutmak için yeterli güç gelmiyor olabilir. Aracınız ortada herhangi bir sebep yokken stop ediyorsa, alternatörünüzde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Araçtan Gelen Garip Sesler

Listelediğimiz diğer belirtilerden bazılarıyla bağlantılı olarak motorunuzdan gelen bazı tuhaf sesler, alternatörün arızalı olduğuna işaret edebilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.