Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli | Sık Yapılan Yanlışlar
Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
İkinci el bir araç almak isteyen vatandaşlar için veya bu işle uğraşan, ikinci el araç alıp satan kişiler için aracın değerini azaltan veya arttıran faktörler vardır. Bu faktörler kısaca şöyle sıralanabilir:
Aracın Modeli: Araç ne kadar küçük yaşta ise fiyatı o kadar değerlidir.
Aracın Rengi: Bazı model araçlarda belirgin renkler var ve renk seçimine göre fiyat değişebilmektedir.
Aracın Motor Durumu: Aracın motoru ne kadar diri durumda ise fiyatı diğer araçlara göre öne çıkmaktadır.
Aracın Hasar Durumu: Araç ağır hasar kayıtlı ise fiyat bariz düşebilmekte veya araçta hasar kaydı yok ise fiyatı daha değerli olabilmektedir.
Aracın Boya Durumu: Aracın belli yerlerinin boyalı olması kazalı olduğu şüphesini veya darbe yemiş olduğunu gösterebilir. Özellikle kaput, tavan ve arka bagajı boyalı arabalara dikkat etmek gerekir.
Aracın Parçaları: Araçta değişen veya boyalı parça olması o araçta darbeye bağlı değişiklikler yapıldığını gösterir.
İkinci el araç almaya karar verdiğiniz anda bu faktörleri mutlaka göz önünde bulundurarak araç almaları gerekmektedir. Şayet bu faktörleri göz önünde bulundurmadan araç almaya kalkarsanız aracı aldıktan sonra çıkacak sorunlarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Araç alım veya satım işleminden anlamıyor iseniz ikinci el bir araç alırken mutlaka bu işlerden anlayan birinin yanınızda bulunması gerekir veya alacağınız aracı bir ustaya göstermeniz gerekebilir.
Daha fazla mesaj
Boyalı Araç Parçası Nasıl Anlaşılır ?
Aracınız herhangi bir bölgesinden darbeye maruz kaldıysa darbeye maruz kalan bölgelerin kötü durmaması için araç sahipleri araçlarına ufak macun işlemi veya boya işlemi yaptırmaktadırlar. Boya işlemi yapılan bölgeler bu işlemden sonra aracınızda boyalı parça olarak görülecektir.
Araçlarda boya ve değişen parça nasıl anlaşılır derseniz araçlardan çok iyi anlayan biri iseniz göz ile ayırt edilebilir. Boya işlemi yapan kişinin işçiliği kötü ise boyanmış araba parçası göze rahatlıkla çarpmaktadır. İşçilik kötü ise boyanan renk ile gerçek renk arasına ton farkı belli olabilmektedir. İşçilik iyi ise parçaların birleşme noktalarına bakılarak boyalı parçalar tespit edilebilir. Parçaların birleşme noktasında kaynak izleri var ise o bölgedeki parçalara boyalı parça diyebiliriz.
Boyanmış parçayı anlamanın çok kolay bir yolu vardır. Bu yol ise boya ölçüm cihazı kullanmaktadır. Bu cihaz aracın her tarafına tutularak boyanın kalınlık değerini ölçer ve sonradan yapılan boya izlerini belirlemektedir. Araçların marka ve modeline göre boya kalınlık değerleri değişmektedir. Bu işlemi yapabilmek için de boya ölçüm cihazlarını kullanmayı da detaylı bilmek gerekmektedir.
A markasındaki aracın kaputunun boya kalınlığı ile B markasındaki aracın kaputunun boya kalınlığı aynı olmamaktadır. Bu farklılıkları kavrayabilmek için eksper uzmanlarının veya boya ölçüm cihazını kullanan kişilerin bu cihazı kullanmayı çok iyi bilmesi gerekmektedir.
Değişen Parça Nasıl Anlaşılır ?
Özellikle hasarlı kazalara karıştıktan sonra arabalarda parçalar düzeltilemeyecek hale gelmektedir. Bu gibi durumlarda aracın ağır hasar gören parçalarının değiştirilmesi gerekmektedir. Araçlarda boya ve değişen parça nasıl anlaşılır kısmının değişen parça kısmına gelecek olursak boyadaki gibi kolay olmasa da değişen parçalar belli yöntemlerle ayırt edilebilmektedir. Bu yöntemlerden birisi kir ve su izini takip etmek olacaktır. Parça değişimi yapılan yerlerde kir ve su nedeniyle oluşan izler daha az olmaktadır. Parça değişimi olan yerleri anlamak için boyadaki yöntem kullanılabilir yani birleşme noktalarına dikkatlice bakılarak değişen parça olup olmadığı anlaşılabilir.
Parça değişimini anlamanın farklı bir yolu daha vardır bu yol ise metal izlerine bakmaktan geçer. Araçlarda parça değişimi yapıldıktan sonra görünmeyen ufak çiziklere sebep olur, bu şekilde de araçta değişen parça olup olmadığını anlayabiliriz. Araçta değişen parça olup olmadığını anlamanın en kesin çözümü ise aracı ekspere göstermektir. Kullanılan teknolojik aletlerle ve özel metotlarla ikinci el araçlarda hangi parçanın değişmiş olduğunu veya boyalı olduğunu bize göstermektedir. Almak istediğiniz aracı ekspere gösterdikten sonra eksper uzmanları size gereken bilgileri vermektedir. Aracı aldıktan sonra farklı bir bulguya rastlarsanız elinizdeki belgeler ile ekspertizi şikayet etme hakkınız bulunmaktadır.
Araçlarda Boya ve Parça Değişiminin Fiyata Etkisi ?
İkinci el araç alım satım işlemi yapılırken dikkat etmemiz gereken hususlardan birisi de aracın boya durumu ve değişen parçası olup olmadığıdır. Almayı düşündüğünüz aracın öncelikle hasar kaydına bakmanızda fayda vardır. Şayet alacağınız araç ağır hasar kayıtlı ise muhtemelen çoğu parçası değişmiş ve araçta boyalı parçalar vardır hatta ve hatta araç komple boyalı dahi olabilir. Almayı düşündüğünüz araçta hasar kaydı yok ise aracı ekspertize götürerek boya ve değişen parçaların durumlarından emin olduktan sonra aracı almak sizin yararınıza olacaktır.
Almak istediğiniz araçta boyalı parça çok ise bu araç muhtemelen kaza geçirmiştir veya darbeye maruz kalmıştır. Aynı şekilde değişen parça olması da kaza geçirdiğinin veya darbe aldığının göstergesidir. Araçlarda boya ve değişen parça olmaması fiyatın düşmesini engeller. Aracın bir iki parça boyalı olması ile komple boyalı olması arasında ciddi farklılıklar vardır ve fiyata etkisi de farklı olarak yansımaktadır. Komple boyalı ikinci el araçların fiyatları bir iki parça boyalı olan araçlara göre çok daha alttadır.
Aynı şekilde değişen parçaların sayısı ve hangi parçalar olduğu da fiyata etki eden faktörler arasındadır. Motor kaputunun değişmesi ile herhangi bir çamurluk parçasının değişmesi aynı kefeye koyulamaz. Elbette ki araçlarda boya ya da değişken parçanın anlaşılması işlemi profesyonel bir hizmet alanını ilgilendirmektedir. Bunun için sizin de bilginiz olsa da her zaman kendinizi güvene almak için bir uzmandan destek almak en mantıklı seçenektir.