Bütçene Göre Araba Tavsiyeleri!

2. El Araç 0 Araçtan Daha mı İyi bir Yatırım?

0

Sıfır olan arabalar daha hızlı değer kaybedebilir. Bu durumda fark edilmesi gereken ilk şey, istisnai modeller dışında yeni arabaların hızla değer kaybettiğidir. Demek yeni bir araba aldın ve anahtarı kontağa çevirdin. Maalesef o sırada aracın değeri düştü. Ayrıca, modele bağlı olarak bu kayıp önemli olabilir. İkinci el arabalar ise bu tür bir amortismandan etkilenmezler. Önemli olan aracın çok eski olmaması. Çünkü eski sayılan bir otomobilin son kullanıcısı olma ihtimali var. Satın alınan otomobili uzun süre elde tutmayı planlanıyorsa veya mevcut otomobilin uzun süredir sizdeyse yeni bir araca ihtiyaç olmayabilir. Bazı sürücüler ise araçlarını birkaç yılda bir değiştirmeyi tercih ediyor. Sıklıkla aynı markanın modelleri arasında veya ilgili sektörlerdeki markalar arasında geçiş yaparlar. Bu kişilerin garantisi devam eden ikinci el araç almaları daha uygun olabilir. Sıfır otomobillerin amortismanını dikkate almadan alım satım yaparlar. Bir otomobilin uzun vadeli bir yatırım olmadığını unutmamalıdır.

Bütçe kısıtlıysa ve aşırıya kaçmak istenmiyorsa sıfır araba alma zorunluluğu yoktur. Bütçeyi karşılayan yepyeni arabalar pahalı olacaktır ancak istenen tüm özelliklere sahip olmayabilir. Bunun yerine ikinci el otomobillere bakarak istenen güç ve kolaylıkta modelleri daha düşük maliyetle sahip olunabilir. Yani yeni bir araba almak yerine birkaç yaşında bir arabayı daha düşük fiyata ve daha doğrusu alınabilir.

2. El Araç ve 0 Araç Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Yeni bir araba veya kullanılmış bir araba satın alma arasındaki karar zor olabilir. Sıfır almanın veya kullanılmış satın almanın birçok avantajı vardır, ancak birçok dezavantajı da vardır. Yeni ve kullanılmış arabalar arasında bu kadar çok fark olduğu için durum tespiti yapmak ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak önemlidir. Yapılabilecek en büyük yatırımlardan biri olarak, yeni ve kullanılmış arabalar arasındaki farkları anlamak, gelecekte paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Aşağıda bu farklılıklar listelenmiştir.

  1. Maliyet Farklılıkları
  2. Spesifikasyon
  3. Çevre Dostu
  4. Güvence

 

1.    Maliyet farklılıkları

Sıfır almakla ikinci el almak arasındaki en büyük ve en belirgin fark maliyettir. Tasarruf miktarında rol oynayabilecek çeşitli faktörler göz önüne alındığında bile, ikinci el arabaları satın almak her zaman yeni modellerden daha ucuza mal olacaktır. Bazı ikinci el araçların bazı yeni arabalardan daha pahalıya mal olabileceği doğru olsa da kullanılmış bir model her zaman aynı modelin en yeni versiyonundan daha ucuza mal olacaktır. Finansman gerektiren çoğu yeni araçta, ikinci el araçlar da aylık ve yıllık ödemelerde daha az maliyetli olacaktır. Finansmansız satın alınan kullanılmış araçlar için aylık ödeme yoktur ve daha da büyük bir maliyet farkı vardır. Kullanılmış arabalar daha düşük etiket fiyatlarıyla gelir, ancak sahip olma maliyetinin mutlaka daha düşük olması gerekmez. Kullanılmış arabaların size pompada yeni arabalardan daha pahalıya mal olması daha olasıdır ve garantiler ve yeni olmanın güzellikleri olmadan, kullanılmış arabalar bakım ve onarımda size daha pahalıya mal olabilir. Tersine, kullanılmış bir araba yeni bir arabadan daha az değerli olduğu için, onu sigorta ettirmenin maliyeti genellikle yeni bir arabadan çok daha azdır.

2.    Spesifikasyon

Yeni bir otomobil satın alınırsa, onu renk, döşeme, isteğe bağlı olanaklar vb. açısından beğeniye göre özelleştirilebilir. Doğrudan üreticinin fabrikasından bir bayi aracılığıyla sipariş verilirse ve üretilmesi için haftalar veya aylarca beklenir.

Er ya da geç bir araca ihtiyaç varsa, bayiler, bazı isteğe bağlı olanaklara sahip olabilecek, ancak istek listeye tam olarak uymayabilecek çok sayıda yeni ön kayıtlı otomobil satar.

3.    Çevre Dostu

Yeni bir otomobilin üretimi her 1.000 £’de 720 kg’a kadar CO2 salabilir. Bu nedenle, çevreci kimliğine bakılmaksızın, tipik bir 20.000 sterlinlik otomobil, daha bir mil kullanılmadan önce atmosfere 14,4 ton CO2 salabilir.

Kullanılmış bir araba satın alarak ek üretim emisyonlarından tasarruf edeceksiniz. Daha eski otomobiller çevreye adil paylarından daha fazla katkıda bulunabilse de, bir yaşından küçük bir otomobilin yine de iyi bir yakıt verimliliğine ve minimum CO2 emisyonuna sahip olması gerekir.

4.    Güvence

Satın alınan herhangi bir yeni ürün, üreticiden bir miktar güvence ve ürün arızalanırsa geri ödeme seçeneği ile gelmelidir. Yeni arabalar bir istisna değildir; parçaların erken arızalanması durumunda üretici garantisi ile gelirler. İkinci el bir araba satın alırken, garanti süresinin dolmuş olması mümkündür. Ancak, bir yaşından küçük bir araba satın alınırsa, en az bir yıl daha üretici garantisi kapsamında olacağından emin olunabilir.

Üretici garantisine ek olarak, kullanılmış araba satıcıları sıklıkla kendi garantilerini vererek, aracın en yaygın zamansız arızalar için karşılanacağı konusunda size gönül rahatlığı sağlar.

 

0 Araçların Sigortaları 2. El Araçlara Göre Daha mı Yüksektir?

Geçmiş yıllarda, Zorunlu Trafik Sigortası’nın maliyeti, sıfır ve kullanılmış araçlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebiliyordu. Ancak son düzenleme ile devlet bu sigorta için bir tavan fiyat belirleyerek bu farklılığı önemli ölçüde azalmıştır. Bunun önemi nedir? Kullanılmış araba sigortası daha önce önemli ölçüde daha pahalı olduğu için sürücüler yeni arabalara yöneliyordu. Bu yeni mevzuat sayesinde sigorta primleri artık ürkütücü değil. Sigorta, şu anda aracın modeline ve en önemlisi yaşına bağlı olarak nispeten makul oranlarda satın alınabilir.

0 Araçların Parçaları 2. El Araçlara Daha mı Zor Bulunur?

Yeni araba parçaları genellikle kullanılmış araba parçalarından daha pahalıdır. Şu anda çok fazla seçeneğin olmaması ve parçaların başka ülkelerden ithal edilmesi buna katkı sağlıyor. Öte yandan gerçekten çok eski modellerin dışında yedek parça imkanları çok olduğu için ikinci el arabalarla daha uygun fiyatlara bakım onarım işlemleri yaptırmak mümkün. Sıfır ve ikinci el arabalar arasındaki farklardan biri de budur. Tabi bazı kullanılmış arabaların yedek parça fiyatlarının çok pahalı olduğunu da unutmamak gerekiyor.

0 Araçlara Ekstra Donanım Eklemek Zorunlu Mudur?

Kullanılmış otomobillerin faydalarından biri, tüm ekipmanların önceki sahibi tarafından ücretsiz olarak takılmasını sağlamasıdır. Sonuç olarak, yeni bir otomobil satın alındığında bilgi-eğlence teknolojileri ve diğer özellikler çoğu zaman standart değildir. Bu bileşenler, sürücülerin kendileri tarafından eklenir. Kullanılmış bir araba satın alındığında, genellikle birçok ekstra ekipmanı ücretsiz olarak alınır. Bu aynı zamanda yeni veya kullanılmış satın almaya karar verirken dikkate alınması gereken bir şeydir. Sonuç olarak, yeni arabalar kendi faydalarını sunarken, kullanılmış bir araba satın almak akıllıca bir seçimdir. Elbette yaşının küçük, yani birkaç yaşında ve az kullanılmış ikinci el bir araba uygun olur. Bu, hem yeni nesil teknolojileri hem de ek ekipmanları makul bir maliyetle elde etmeyi sağlar.

2. El Araç Satışta Daha mı Çok Kar Sağlar?

Çok para harcanan yepyeni bir otomobille yola çıkmak ekstra dikkat gerektirir. Şehir içi trafikte yeterli deneyimi olmayan sürücülerin ikinci el araç kullanması avantajlıdır. Pedal, direksiyon ve vites kontrollerine alışan sürücüler zamanla trafiği ve çevreyi daha iyi anlıyor. Bu yöntemde kullanılmış bir otomobil kullanmak, doğabilecek her türlü kötü sonucu sınırlamaya olanak tanır. Kullanılmış araçlarda park ederken veya araç kullanırken oluşabilecek sürtünme, çarpma ve küçük çarpışmalar daha kolay önlenebilir.

Kullanıcılara çeşitli donanım seçenekleriyle sunulan yeni araçlar, ikinci el araçlara kıyasla genellikle daha az model seçeneğine sahiptir. Öte yandan ikinci el otomobil modelleri geçmişten günümüze çok çeşitli modeller sunmaktadır. Özel seri otomobillerde veya artık üretimi olmayan otomobillerde de cazip fiyatlar bulunabilir.

Çeşitli üreticilerin satış ofislerinden yeni bir araç satın almak istediğinizde, ihtiyaçlarınıza tam olarak uyan bir araç bulmanız uzun zaman alabilir. Çeşitli donanımlar, renk seçenekleri ve ekstralar eklenerek bekleme süresi uzayabilir.

Herhangi bir aracın sıfır ve kullanılmış fiyatları arasında önemli fiyat farklılıkları vardır. Sıfır bir araca ayırdığınız para ile çok daha kaliteli ve üst segment bir ikinci el otomobil almanız mümkün. Ayrıca yeni bir araç satın alırken pazarlık gücünüz ciddi şekilde kısıtlanır. Sadece peşin ödeme indirimleri gibi güncel programlar ve fırsatlar size sunulmaktadır. Kullanılmış bir otomobil satın alırken daha ucuz bir fiyat için pazarlık yapmak zor değildir.

2. El Araç Nasıl Satılmalıdır?

Kullanılmış aracınızı fiyatlandırırken, ilk maddede belirttiğimiz pazar araştırmasını yapmış olmanız çok önemlidir. Piyasadaki en doğru fiyatlandırmayı almak için Arabam Kaç Para sitesinden araç değerleme yapılabilir. Satmak istediğiniz fiyat, o model için kullanılmış araba pazarından önemli ölçüde yüksekse, otomobil satılamaz. Eski arabayı satmak için önemli bir neden yoksa bekleyebildiği kadar beklemelidir. Bu sayede araç istenen fiyattan veya tam değerinden satılabilir. İkinci el arabayı fiyatlandırırken akılda bulunması gereken bir diğer nokta da her zaman piyasa değerinden biraz daha fazlasını isteyerek kapıyı açmak gerektiğidir. Özetle, iyi bir anlaşma bırakılmalı. Bunu yaparken piyasa değerinin çok üzerine çıkmadığından emin olunmalı. Örneğin ikinci el piyasasında araç 12 bin TL değerinde ise kapıyı 13 bin 13 bin 500 TL’den açılmalısı mantıklı olacaktır. Bu şekilde pazarlık avantajı elde edilebilir, ikinci el araba pazarında otomobil değerinden daha fazlasına satılabilir.

Potansiyel bir alıcı, kullanılmış arabanız için bir değerlendirme talep ederse endişelenilmemeli; bu genellikle alıcının aracın satın alma konusunda ciddi olduğunu gösterir. Kullanılmış otomobil zaten donanımlı ise, bakımı yapıldıysa ve herhangi bir kusuru giderilirse endişelenmeye gerek yok. Test sürüşü, değerlendirmeye ek olarak kullanılmış bir araba satın alırken hemen hemen her alıcıdan makul bir istektir. Sonuçta, arabanın orijinal durumu ancak potansiyel alıcı onu kullanıp değerlendirdikten sonra görülebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.